wtorek, 8 lutego 2022

Najpyszniejsze książki na świecie! Seria "Wiem,co jem!" (Chlebek i Czekolada) z Akademii Mądrego Dziecka.

Smaczny, chrupiący chlebek i aksamitna, rozpływająca się w ustach czekolada - to dwa artykuły spożywcze, do których przeważnie nie trzeba jakoś specjalnie nikogo namawiać. Ale skąd się biorą? Jak powstają? Jakie procesy technologiczne towarzyszą ich produkcji - i czy jest ona bezpośrednio powiązana z pewnymi palącymi kwestiami ekologicznymi? Propozycje wydawnicze z cyklu "Wiem, co jem!" od Harper Kids to nie tylko najpyszniejsze książki na świecie - ale również ogromna dawka merytorycznej wiedzy na temat jedzenia, jego wartości odżywczych i historii konkretnych produktów, które dotarły do nas z najróżniejszych odległych zakątków świata.

 


"Akademia Mądrego Dziecka. Wiem, co jem! Chlebek"
Wydawnictwo Harper Kids
tekst: Francoise Laurent
ilustracje: Nicolas Gouny
stron: 40 / wiek: 4-7 lat
 
W przypadku pieczywa sprawa wydaje się pozornie dość prosta. W końcu jadamy je niemal codziennie, pod różnymi postaciami - a do jego przygotowania wystarczy mąka, woda, drożdże lub zakwas i odrobina soli. Prawda jest jednak taka, że współczesne dzieci raczej nie ujrzą już na własne oczy rolnika pracującego w pocie czoła z kosą czy sierpem ani pługa ciągniętego po polu przez zwierzęta gospodarskie. Dlatego zdecydowanie warto zapoznać je z dawnymi sposobami uprawiania i pozyskiwania zboża na mąkę - a także zwrócić ich uwagę na zasadnicze różnice pomiędzy rolnictwem ekologicznym i przemysłowym, ponieważ dla finalnego smaku naszej porannej kanapki oraz ogólnego stanu środowiska naturalnego ma to przecież niebagatelne znaczenie!





W dalszej części książki znajdziemy również informacje o typach mąki, zawartości w niej poszczególnych składników oraz całej procedurze, jaka ma miejsce w nowoczesnych młynach, tradycyjnych piekarniach i fabrykach chleba. Nie zabraknie też informacji na temat rodzajów pieczywa, które jada się w różnych rejonach naszego globu: poczynając od meksykańskiej tortilli, a kończąc na rosyjskim chlebie borodyńskim i tunezyjskim briku. Wszystkim opisom towarzyszą oczywiście niezwykle sugestywne ilustracje, dzięki którym nie musimy wyobrażać sobie jakichś abstrakcyjnych potraw ani wyszukiwać ich przy pomocy wujka Google. Ponadto autorzy zachęcają dziecko do porównywania ze sobą dostępnych wypieków, uważnego czytania etykiet oraz świadomego podejmowania swoich pierwszych decyzji konsumenckich w oparciu o informacje zawarte w książce.





Wydawnictwo Harper Kids
tekst: Sandrine Dumas-Roy
ilustracje: Nicolas Gouny
stron: 40 / wiek: 4-7 lat
 
Dla niektórych rodziców czekolada to absolutne ZŁO, od którego psują się zęby, zapychają żyły i rosną tak zwane "oponki" na brzuchach. Tymczasem warto wiedzieć, że cały sekret tkwi w umiarze oraz w doborze odpowiedniego gatunku tego słodkiego przysmaku. Prawdziwa czekolada jest bowiem produkowana z najlepszych, wyselekcjonowanych ziaren kakaowca i posiada w swoim składzie od 70 do 80% kakao - nie ma zatem nic wspólnego z popularnymi wyrobami czekoladopodobnymi, zdominowanymi przez cukier, olej palmowy i inne wątpliwe jakościowo dodatki. Taka tradycyjna czekolada gorzka lub deserowa to nie tylko potężny zastrzyk energii i spora dawka usprawniającego nasz mózg magnezu - ale również naturalny poprawiacz nastroju, przyczyniający się do wzmożonej produkcji hormonów szczęścia.
 

Niestety, wokół produkcji czekolady narasta również sporo kontrowersji. W biednych krajach afrykańskich do pracy na plantacjach bardzo często wykorzystuje się dzieci, a w niektórych regionach Ameryki Południowej dochodzi do masowej wycinki coraz większych połaci lasów pod uprawę kakaowca. Są to kwestie sporne, które na pewno także warto poruszyć z małymi Czytelnikami - by dowiedzieć się, jakie jest ich zdanie na ten temat i czy byliby w stanie ograniczyć spożycie ulubionych słodyczy, by chociaż symbolicznie walczyć z tymi zjawiskami. Na końcu książki znajduje się też pewien polski akcent - a mianowicie informacja o zamiłowaniu króla Augusta II Sasa do czekolady oraz o pierwszym sklepie i fabryce Karola Wedla, otwartej w 1851 roku.

 
 Seria "Wiem, co jem!" to nie tylko garść przydatnych ciekawostek o jedzeniu -
ale również motywacja do bardziej świadomej konsumpcji i zachęta do odkrywania nowych smaków.
O jakich innych produktach chcielibyście w niej jeszcze przeczytać? 
 
________________________________________
* współpraca z Wydawnictwem Harper Kids  



22 komentarze:

  1. Czytałam o bananach i czekoladzie i chętnie skuszę się na inne książki z tej serii.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa książka zwłaszcza dla dzieci

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnei ze uświadamia sie dzieci od najmłodszych lat, dobra waertościowa lektura to dobra sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super taka tematyka dla dzieciaków i to już od najmłodszych lat :) jeszcze nie czytałam tej książeczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekologia to temat rzeka. Temat bardzo pożyteczny, bo uczy i bawi zarazem. Ilustracje też ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda że temat obszerny dla tego dobrze oswajać z nim od najmłodszych lat.

      Usuń
  6. Te książki są genialne! Mamy pokazane przez Ciebie dwa tytuły i myślimy o zakupie pozostałych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także jestem nimi zachwycona i ciekawa innych dwóch tytułów z tej serii.

      Usuń
  7. Paulina Kwiatkowska8 lutego 2022 22:01

    Jestem bardzo zadowolona z tych pozycji, piękne wydania i ciekawe treści.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta nowa seria AMD jest dla mnie świetna, dorośli też się sporo z niej dowiedzą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie opcje dla najmłodszych to ja rozumiem, dziecko uczy się od małego o jedzeniu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie książeczki dla dzieciaszków, uświadamiające, wprowadzające do zdrowych nawyków, przyznam, że sama chętnie do nich zajrzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajnie książeczki dla maluchów, dzięki nim mogą wiele się dowiedzieć i lepiej poznać świat

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna seria, myślę, że nawet moja sześciolatka chętnie by je oglądała i czytała. Mam w domu coś podobnego i często po nie sięga.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajnie skonstruowane książeczki i w jak fajny sposób uczą dziecko o żywności już od najmłodszych lat!

    OdpowiedzUsuń
  14. Treść zawarta w tych wydaniach jest naprawdę świetna i interesująca dla osób w różnym wieku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie wartościowe książeczki bardzo sobie cenię!

    OdpowiedzUsuń
  16. Te książki są niesamowite, od razu wpadły mi w oko gdy tylko je zobaczyłam. Z tego powodu postanowiłam podarować je mojemu dziecku pod choinkę. Oprócz tego zamówiłam jej plecak worek w liście, ponieważ od dawna mnie o niego prosiła. Córka była zachwycona otrzymanym prezentem.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pouczające książeczki, na pewno poszerzają horyzonty, bo przecież chleb to cała uprawa i produkcja, podobnie jak czekolada.

    OdpowiedzUsuń
  18. Myślę, że to rewelacyjna seria książeczek!

    OdpowiedzUsuń
  19. jutro mamy się za nią zabierać, już nie mogę się doczekać :-)

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie opinie, sugestie, nieskrępowana wymiana zdań, a nawet konstruktywna krytyka - mile widziane :)