Smaczny, chrupiący chlebek i aksamitna, rozpływająca się w ustach czekolada - to dwa artykuły spożywcze, do których przeważnie nie trzeba jakoś specjalnie nikogo namawiać. Ale skąd się biorą? Jak powstają? Jakie procesy technologiczne towarzyszą ich produkcji - i czy jest ona bezpośrednio powiązana z pewnymi palącymi kwestiami ekologicznymi? Propozycje wydawnicze z cyklu "Wiem, co jem!" od Harper Kids to nie tylko najpyszniejsze książki na świecie - ale również ogromna dawka merytorycznej wiedzy na temat jedzenia, jego wartości odżywczych i historii konkretnych produktów, które dotarły do nas z najróżniejszych odległych zakątków świata.
W przypadku pieczywa sprawa wydaje się pozornie dość prosta. W końcu jadamy je niemal codziennie, pod różnymi postaciami - a do jego przygotowania wystarczy mąka, woda, drożdże lub zakwas i odrobina soli. Prawda jest jednak taka, że współczesne dzieci raczej nie ujrzą już na własne oczy rolnika pracującego w pocie czoła z kosą czy sierpem ani pługa ciągniętego po polu przez zwierzęta gospodarskie. Dlatego zdecydowanie warto zapoznać je z dawnymi sposobami uprawiania i pozyskiwania zboża na mąkę - a także zwrócić ich uwagę na zasadnicze różnice pomiędzy rolnictwem ekologicznym i przemysłowym, ponieważ dla finalnego smaku naszej porannej kanapki oraz ogólnego stanu środowiska naturalnego ma to przecież niebagatelne znaczenie!
W dalszej części książki znajdziemy również informacje o typach mąki, zawartości w niej poszczególnych składników oraz całej procedurze, jaka ma miejsce w nowoczesnych młynach, tradycyjnych piekarniach i fabrykach chleba. Nie zabraknie też informacji na temat rodzajów pieczywa, które jada się w różnych rejonach naszego globu: poczynając od meksykańskiej tortilli, a kończąc na rosyjskim chlebie borodyńskim i tunezyjskim briku. Wszystkim opisom towarzyszą oczywiście niezwykle sugestywne ilustracje, dzięki którym nie musimy wyobrażać sobie jakichś abstrakcyjnych potraw ani wyszukiwać ich przy pomocy wujka Google. Ponadto autorzy zachęcają dziecko do porównywania ze sobą dostępnych wypieków, uważnego czytania etykiet oraz świadomego podejmowania swoich pierwszych decyzji konsumenckich w oparciu o informacje zawarte w książce.
Wydawnictwo Harper Kids
tekst: Sandrine Dumas-Roy
ilustracje: Nicolas Gouny
stron: 40 / wiek: 4-7 lat
Dla niektórych rodziców czekolada to absolutne ZŁO, od którego psują się zęby, zapychają żyły i rosną tak zwane "oponki" na brzuchach. Tymczasem warto wiedzieć, że cały sekret tkwi w umiarze oraz w doborze odpowiedniego gatunku tego słodkiego przysmaku. Prawdziwa czekolada jest bowiem produkowana z najlepszych, wyselekcjonowanych ziaren kakaowca i posiada w swoim składzie od 70 do 80% kakao - nie ma zatem nic wspólnego z popularnymi wyrobami czekoladopodobnymi, zdominowanymi przez cukier, olej palmowy i inne wątpliwe jakościowo dodatki. Taka tradycyjna czekolada gorzka lub deserowa to nie tylko potężny zastrzyk energii i spora dawka usprawniającego nasz mózg magnezu - ale również naturalny poprawiacz nastroju, przyczyniający się do wzmożonej produkcji hormonów szczęścia.
Niestety, wokół produkcji czekolady narasta również sporo kontrowersji. W biednych krajach afrykańskich do pracy na plantacjach bardzo często wykorzystuje się dzieci, a w niektórych regionach Ameryki Południowej dochodzi do masowej wycinki coraz większych połaci lasów pod uprawę kakaowca. Są to kwestie sporne, które na pewno także warto poruszyć z małymi Czytelnikami - by dowiedzieć się, jakie jest ich zdanie na ten temat i czy byliby w stanie ograniczyć spożycie ulubionych słodyczy, by chociaż symbolicznie walczyć z tymi zjawiskami. Na końcu książki znajduje się też pewien polski akcent - a mianowicie informacja o zamiłowaniu króla Augusta II Sasa do czekolady oraz o pierwszym sklepie i fabryce Karola Wedla, otwartej w 1851 roku.
Seria "Wiem, co jem!" to nie tylko garść przydatnych ciekawostek o jedzeniu -
ale również motywacja do bardziej świadomej konsumpcji i zachęta do odkrywania nowych smaków.
O jakich innych produktach chcielibyście w niej jeszcze przeczytać?
________________________________________
* współpraca z Wydawnictwem Harper Kids
Czytałam o bananach i czekoladzie i chętnie skuszę się na inne książki z tej serii.
OdpowiedzUsuńCiekawa książka zwłaszcza dla dzieci
OdpowiedzUsuńfajnei ze uświadamia sie dzieci od najmłodszych lat, dobra waertościowa lektura to dobra sprawa.
OdpowiedzUsuńSuper taka tematyka dla dzieciaków i to już od najmłodszych lat :) jeszcze nie czytałam tej książeczki.
OdpowiedzUsuńEkologia to temat rzeka. Temat bardzo pożyteczny, bo uczy i bawi zarazem. Ilustracje też ciekawe.
OdpowiedzUsuńTo prawda że temat obszerny dla tego dobrze oswajać z nim od najmłodszych lat.
UsuńTe książki są genialne! Mamy pokazane przez Ciebie dwa tytuły i myślimy o zakupie pozostałych.
OdpowiedzUsuńJa także jestem nimi zachwycona i ciekawa innych dwóch tytułów z tej serii.
UsuńJestem bardzo zadowolona z tych pozycji, piękne wydania i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńTa nowa seria AMD jest dla mnie świetna, dorośli też się sporo z niej dowiedzą.
OdpowiedzUsuńTakie opcje dla najmłodszych to ja rozumiem, dziecko uczy się od małego o jedzeniu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie książeczki dla dzieciaszków, uświadamiające, wprowadzające do zdrowych nawyków, przyznam, że sama chętnie do nich zajrzę. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie książeczki dla maluchów, dzięki nim mogą wiele się dowiedzieć i lepiej poznać świat
OdpowiedzUsuńŚwietna seria, myślę, że nawet moja sześciolatka chętnie by je oglądała i czytała. Mam w domu coś podobnego i często po nie sięga.
OdpowiedzUsuńFajnie skonstruowane książeczki i w jak fajny sposób uczą dziecko o żywności już od najmłodszych lat!
OdpowiedzUsuńTreść zawarta w tych wydaniach jest naprawdę świetna i interesująca dla osób w różnym wieku.
OdpowiedzUsuńTakie wartościowe książeczki bardzo sobie cenię!
OdpowiedzUsuńTe książki są niesamowite, od razu wpadły mi w oko gdy tylko je zobaczyłam. Z tego powodu postanowiłam podarować je mojemu dziecku pod choinkę. Oprócz tego zamówiłam jej plecak worek w liście, ponieważ od dawna mnie o niego prosiła. Córka była zachwycona otrzymanym prezentem.
OdpowiedzUsuńPouczające książeczki, na pewno poszerzają horyzonty, bo przecież chleb to cała uprawa i produkcja, podobnie jak czekolada.
OdpowiedzUsuńMyślę, że to rewelacyjna seria książeczek!
OdpowiedzUsuńjutro mamy się za nią zabierać, już nie mogę się doczekać :-)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń